We zijn allemaal Volkert

Een paar dagen geleden schreef ik hier onder andere over de ophitsing van rechtse media zoals bijvoorbeeld TPO tegen linkse activisten, politici en dergelijken. Het lijkt een trend te worden dat links een slechtere naam heeft dan rechts. Want waar je als rechtse activist misschien voor ‘gek’ en ‘dom’ verklaart wordt, ben je als linkse activist snel ‘eng’ en ‘gevaarlijk’. Men verklaart je al snel tot de nieuwe Volkert, ‘want hij was ook milieuactivist’. En dat is onrechtvaardig. Mag ik u herinneren aan Breivik, om maar een voorbeeld te noemen? Of Pegida, Voorpost, NVU e.d. was ook niet bepaald gezelligheidsverenigingen zijn?

De slechte naam van links lijkt ook binnengedrongen te zijn bij de politie zelf. Nou heeft de politie altijd al de reputatie gehad om zich meer met rechts dan met links te sympathiseren (kijk naar het grote aantal NSB’ers in de oorlog afkomstig van de politie), de laatste tijd loopt het politiegeweld tegen links echt uit de hand. Een tijdje terug was ik op een bijeenkomst van Amnesty international over demonstratierecht. De politie is verplicht om jou als demonstrant te beschermen tegen betogers van buitenaf, niet andersom. Als demonstrant krijg je op dat moment een speciale rechtspositie (waardoor je meer mag zeggen en doen dan normaal, binnen proportie), omdat de vrijheid van demonstratie in Nederland bijna heilig is. In de praktijk werkt dit echter anders. Kijk bijvoorbeeld naar de actie tegen Blackface tijdens de intocht van Sinterklaas vorig jaar. Natuurlijk moet de Goedheiligman en de kinderen ook beschermd worden (tegen wie?), maar de demonstratie was volkomen legaal, alleen lijkt de politie daar anders over te denken. Over smaak mag je discussiëren, maar over demonstratierecht niet.

Ik vraag me steeds vaker af waar dit vandaan komt. Is het dan toch Volkert? En wat heeft hij dan zoveel erger gedaan dan andere moordenaars? Ik begrijp nog steeds niet waarom wij als links, door de moord (die ik overigens compleet afkeur) op één man, compleet verketterd moeten worden, terwijl er bij rechts een stuk gewelddadiger en engere clubs actief zijn. Het lijkt er op alsof Volkert een goedkoop excuus geworden is voor een heksenjacht. Overigens is het wel noemenswaardig om hierbij te melden dat Volkert vooral een milieu- en dierenactivist was. Links beslaat natuurlijk een veel grotere groep activisten, die op heel veel verschillende punten actief zijn. Ik ben bang dat we niet snel van dit stigma af zullen komen, zeker niet zolang mainstream en rechtse media door blijven gaan met hun heksenjacht. Wij zijn voorlopig denk ik allemaal Volkert. En dat is onrechtvaardig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s